Jak vznikala KODA magnetická kuličková dráha

První myšlenka na výrobu kuličkové dráhy 3D tiskem vznikla na konci roku 2018.

Když byla spuštěna výroba prototypů, ukázalo se, že to nebude tak jednoduché, jak se zpočátku zdálo. Kostičky na sebe správně nenavazovaly a dráha celkově nebyla stabilní. Bylo nutné vyřešit problémy se stabilitou dráhy.

Bylo vyrobeno mnoho prototypů a typů kostiček a provedeno mnoho designových úprav, dokud jsme nebyli spokojení s konstrukční kvalitou a kompatibilitou kostiček. Ale stále nebyla vyřešená stabilita dráhy.

Pak, v té době osmiletá dcera, přišla s nápadem, dát do kostiček magnety! To se snadno řekne, ale jak to udělat? Aby to bylo vyrobené z jednoho kusu materiálu a zůstala zachována jednoduchost a bezpečnost výrobku, nebyly přítomné lepené a šroubované spoje a nebylo riziko vypadnutí magnetů? Po několika týdnech přemýšlení a následného testování jsme nalezli řešení. A ne ledajaké, dle rešerše patentového zástupce, řešení co máme my zatím nikdo v podobném výrobku nepoužil a nebylo zatím publikováno, tak jsme si ho nechali patentovat.

Praha | 2.2.2021 | Jiří Čapek

Následující video zobrazuje 1. generaci kostek, které se již nevyrábí. Současná generace dostala mírné designové úpravy, novou ekologičtější a méně objemnou krabičku z recyklovaného papíru a nový návod.